Ljetni srednjevjekovni sajam 'Rapska fjera'

Ljetni srednjevjekovni sajam 'Rapska fjera' jedinstven je u Hrvatskoj. U ovakvom obliku održava se od 2002. godine, kada su obnovljeni općinski blagdani, prvi put proglašeni još u 14. stoljeću.

Veliko vijeće grada Raba 21. srpnja 1364. godine, proglasilo je općinske blagdane 'Rabske ferije'. Bio je to izraz časti kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, i počast sv. Kristoforu, zaštitniku grada Raba. 'Ferije' su se održavale u svrhu štovanja moći sv. Kristofora koje su prema predaji spasile Rab.

Na 'Rapskoj fjeri' sudjeluju obrtnici, zanatlije i kulturno umjetnička društva s otoka Raba, pa se tako na njima okupe rapski samostreličari, bačvari, postolari, zlatari, klesari, gradska straža, dame i plemići, pletači košara, švelje, drvoresci, svjećari, pekari, kovači te ribari.

Obnovljene svečanosti 'Rabske fjere' traju tri dana: 25. srpnja (blagdan sv. Jakova), 26. srpnja (blagdan sv. Ane) i 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora).

Što donosi današnji zadnji dan fijere za emisiju Dobro jutro, Hrvatska otkrili su rapski samostreličari Luka Perčinić i Vlatko Dumić: