HRT-ov film "Imena višnje" na PFF-u osvojio tri vrijedne nagrade

Film u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT) Imena višnje redatelja Branka Schmidta s Ivom Gregurevićem i Nadom Đurevski u glavnim ulogama na ovogodišnjemu je 62. Pulskom filmskom festivalu osvojio tri vrijedne nagrade – Zlatnu Arenu za najbolji scenarij (Josip Mlakić), Zlatnu Arenu za najbolju montažu (Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić) te nagradu stranih filmskih kritičara.

U obrazloženju Zlatne Arene za najbolji scenarij navodi se kako se ona dodjeljuje za precizno psihološki sagrađene likove unutar bolno vjerodostojne priče, dok se u obrazloženju za montažu kaže kako se dodjeljuje za vješta montažna rješenja koja tešku priču o psihološkoj napetosti i emocionalnoj distanci čine još uvjerljivijom.

Upravo je taj film, koji je u cijelosti nastao u produkciji HRT-a, otvorio ovogodišnji 62. Pulski filmski festival, a na otvaranju ga je vidjelo 10 000 ljudi, koji su ga sjajno prihvatili i nagradili bogatim pljeskom. Glavni ravnatelj HRT-a i producent filma Goran Radman tom je prigodom najavio kako se s Imenom višnje HRT vraća ozbiljnoj dramskoj produkciji, a nagrade žirija te reakcije publike svakako će tomu dati i dodatni poticaj.

U središtu je priče život starijega bračnog para koji živi na svojemu imanju u osami ratom razorena sela. Zaplet počinje kad starac, kojega glumi Ivo Gregurević, shvati da je njegova životna suputnica shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu. U sjajnoj glumačkoj ekipi su Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja, a na filmu je radio i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić.