I Vukovar svoje more ima

Nakon tjedana iščekivanja i na veliku radost građana Vukovara i okolice otvorena je ovogodišnja sezona kupanja na vukovarskoj adi koju Vukovarci zovu i vukovarskim morem ili vukovarskim Zrćem. Kupači će i ove godine na raspolaganju imati pješčane plaže, debelu hladovinu, vode Dunava, terene za odbojku na pijesku, nogomet, mjesto za kampere.

Nakon par minuta ugodne vožnje čamcem se stiže na pješčani otok – raj kupače. Jer tko nema Dunav kažu Vukovarci dobro mu je i more. Većina si ljetovanja negdje drugdje ne može priuštiti. Bijeli sprudovi protegli se do polovice Dunava. U njima uživaju i najmlađi, veselo lupaju ručicama i izgledaju kao da bi u plićaku mogli sjediti čitav dan.

Bila je tu nekada prava džungla, ali su ju ribiči raskrčili. Nasuli su kubike pijeska i sredili otok. I sad za njih odmora nema. Treba ljude prevesti do ade. Teško je raditi na + 40°C, voziti ljude tamo i nazad, ali evo idemo u miks – napravi se dva kruga pa se skoči u Dunav i malo se osvježi, pa opet vožnja. Kada vidiš zadovoljne ljude koje ovdje dolaze zaboraviš na sve te poteškoće, govori Ivica Franjić iz ŠRU 'Dunav' iz Vukovara.

Dok sve putnike ne preveze Marijan Mlinarić ne staje. Vruće je i teško, ali on se ne žali. U nedjelju sam prešao preko 100 puta, po 10 putnika u čamcu, što znači da sam sam prevezao negdje preko 1000 kupača. Ima i onih koji s otoka ne odlaze. Neke obitelji ovdje kampiraju svake godine.

Vukovarska ada je ada mira. Ovdje su svi dobrodošli bez obzira s koje su strane Dunava. Ovdje su svi pozvani. U debelu hladovinu na svjetlucavi pijesak.