Znate li razliku između suska i bukare?

Neki kažu susak neki bukara. Kako se ispravno kaže? Ili je možda bolje postaviti pitanje koja je razlika između suska i bukare? Ivan Tomić ih izrađuje i zna razliku, a ekipa Dobrog jutra snimila je reportažu o njemu.

Jedina pruga kojom vozi vlak u Split prolazi drniškim krajem. U selu Siverić, tik do pruge, neobičan prizor. Ispred kuće obitelji Tomić niknuo je veliki zeleni susak! To je remek-djelo Ivana Mlađe, ponosnog vlasnika pravoga drniškog brka, kojeg nosi više zbog nošnje, nego što bi možda i htio nositi ili ne. Kad se nosi nošnja čini mi se da brk paše s kapom.

Osebujni Mlađo jako voli tradiciju svoga kraja. Sve svoje slobodno vrijeme provodi u radionici izrađujući suske - starinske drvene posude, iz kojih, reći će pravi ljubitelji, vino bolje klizi, a i okus je pravi. Ima tu puno detalja. Ja radim suske od 1, 2, 3, 5 i 7 dl te 1 l. Izgled je isti, ali letvice su različite.

U procesu izrade Mlađo se koristi i strojevima. Sve ih je sam osmislio i napravio. Riječ je o inovacijama za koje ga je struka mnogo puta nagradila. Cijeli proces izrade suska dugotrajan je i složen. Prvo se ideje prenose na papir. Nakon nacrta treba mi drvo koje sam sušio 2 godine. Trebam ga iscipat i dobit letvice za susak koje se rade isključivo od smrike. Ona ima svoj miris koji paše s vinom i popravlja mu okus. Iz iste mogu piti svi u krugu, bez obzira koliko vas je za stolom. Ne prenosi herpes i cijela klapa pije iz jednog suska.

Smrika ima intenzivan miris pa susak služi i kao ukras. Cijela kuća miriše, a traje vječno. Ipak, ako ga jednom odlučite upotrijebiti, morat ćete nastaviti. Drvo se napije tekućine i raširi. Ako se dugo ne rabi, osuši se, rasklima i treba ga ponovno sklapati. Imajte to na umu odlučite li se kupiti ga.

Poseban 'dodatak' savkom suske je njegov 'rep' – drška. Između letvica dođe rep. Radi se od grane koju treba smotati i ostaviti da se suši godinu i pol dana. Da bi se ručka iskrivila treba ju zagrijati. Ako se ne ugrije pukne, ako se pregrije zapali se.

Ivanov sin, osim imena, naslijedio je i očevu ljubav prema ovom poslu. Najdraže mi je s obitelji tražiti smriku u šumi. Zanimljivo ju je zamisliti kao ručku na susku. Super mi je dok u glavi prolazim proces izrade. 

I da ne zaboravimo, susak ili bukara?

Ivan Mlađo Tomić objašnjava: Susak i bukara razlikuju se u izgledu. Bukara je gore šira, rep kod suska je smotana grana i bukara nema metalni obruč. Susak se ne drži za ručku nego se zagrli. Lipše sidne na ruku i lakše je s njim piti.

Ivan Mlađo uskoro bi trebao u mirovinu kojoj se veseli jer će više vremena provoditi u radionici. Za njega izrada susaka nije samo hobi. To je svojevrsna terapija za dušu i tijelo. Jedno veliko zadovoljstvo. Kad znam da sam nešto napravio sa svojim rukama.