U Brazilu otkriven 113 milijuna godina star fosil četveronožne zmije

Stotrinaest milijuna godina star fosil jedinstvenog primjerka zmije s četiri noge otkriven je u Brazilu i upućuje na to da preci ovih reptila potječu s kopna a ne iz mora, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u američkom stručnom časopisu Science.
Nova vrsta nazvana Tetrapodophis amplectus živjela je u posljednjem i najduljem dijelu mezozoika. Izgleda poput brojnih sličnih vrsta zmija iz današnjeg doba, ima vrlo pokretljivu kralježnicu, izduženu glavu, ljuske po tijelu, zakrivljene zube i fleksibilnu čeljust koja joj je bila potrebna da bi progutala što veći plijen.

Jedino što Tetrapodophis zmiju razlikuje od današnjih zmija su četiri vrlo male noge, koje su joj po mišljenju znanstvenika prije služile da bi njima mogla ščepati plijen nego za olakšano kretanje po kopnu. Noge pronađenog fosila dugačke su samo četiri, odnosno sedam milimetara.

Autori studije ustanovili su i da Tetrapodophis nema dugačak rep tipičan za vodene reptile poput aligatora. Analizirajući pronađeni fosil znanstvenici su rekli da je ova vrsta pokazivala prilagodbu životu u zemljanim prolazima, a ne u vodi, što ide u prilog pretpostavci da su preci zmija potekli s kopna.

O tom se pitanju već dugo lome koplja među paleontolozima, jer mnogi među njima smatraju da zmije potječu od vodenih reptila.

[EMBED:https://youtu.be/d9QedZZpEPs]