Uskočki boj za Klis

Na Klisu večeras počinje 5. međunarodni trodnevni povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis 2015. Organizator je povijesna postrojba Kliški uskoci. Međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine.

U jedinstvenom ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje ovih se dana, osim rekonstrukcije povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske, među ostalim održavaju kvalifikacije u mačevanju, turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, mimohod povijesnih postrojbi, nastupi pučkih pivača, iluzionista, performansi, žongliranje vatrom i mnogi drugi događaji.

Posjetitelji mogu uživati u izvornim jelima i pićima iz toga doba, u autentičnim rukotvorinama, autohtonim suvenirima i ostalim proizvodima mediteranskoga podneblja.

Središnji događaj i vrhunac oba dana odigrat će se sutra navečer u simulaciji glavne bitke bodežima, mačevima i strijelama. Povijesno-scenski spektakl Uskočki boj za Klis je zapravo rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske.

Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u koreografskoj i dramskoj izvedbi oko 250 kostimiranih sudionika, članova 25 povijesnih postrojbi iz raznih krajeva Hrvatske te skupina iz Slovačke, Slovenije, Češke i BiH, u oko sat i pol programa ispunit će zidine kliške Tvrđave.

Iz sigurnosnih razloga organizatori ovoga povijesnog spektakla morali su ograničiti broj posjetitelja na tisuću.