Otkrivena tajna stara 350 godina - sinkrono kretanje klatna u satovima

Znanstvenici su se prihvatili rješavanja tajne stare više od tri stoljeća - zašto se klatna zidnih satova postavljenih jedan pokraj drugoga automatski sinkroniziraju - i došli do zaključka da su razlog tomu zvučni impulsi.

Nizozemski je fizičar Christiaan Huygens 1665. godine zapazio neobičnu pojavu: kretanje klatna satova obješenih na isti zid je usklađeno. Bez obzira na početni položaj, klatna se postavljaju u "suprotnu fazu" - dok jedno klatno ide nalijevo, drugo ide nadesno.

Misterij je dugo bio neriješen. No znanstvenici s lisabonskog sveučilišta objavili su u četvrtak u časopisu Nature zaključak svojeg istraživanja u kojemu tvrde da zvučni impulsi - zvučni val je prijenosnik energije - mogu prelaziti s jednog sata na drugi i tako ih navesti da se usklade.

Znanstvenici su potvrdili svoj teorijski model pomoću dvaju satova s klatnom postavljenih na aluminijsku vodilicu pričvršćenu na zid. Rezultat: promjena brzine kretanja klatna povezana je s nastankom zvučnih impulsa.

'Osim što je odgonetnulo staru tajnu, ovo otkriće utire put razumijevanju drugih tipova oscilatora, poput elektroničkih', rekao je za AFP jedan od autora istraživanja Luis V. Melo.