Koncert Pavla Mašića i Petrit Çekua

Drugi međunarodni ciklus orguljskih koncerata 'Orgulje sv. Marka' od travnja do listopada i ove godine donosi publici u najstarijoj zagrebačkoj crkvi 8 koncerata vrhunskih inozemnih i domaćih orguljaša. Sinoćnji koncert Pavla Mašića i Petrit Çekua bio je nesvakidašnji spoj orgulja i gitare.
 
Ovaj mladi dvojac prvi put u naizgled nespojivom susretu orgulja i gitare. Kako je malo originalnih skladbi za ta dva instrumenta - orguljaš Pavao Mašić i gitarist Petrit Çeku posegnuli su za obradama Scarlattija, Bacha i španjolskih skladatelja Solera i Rodrigoa.

Jednostavno smo posegnuli za rado slušanim skladbama za gitaru i orkestar gdje orgulje mogu jako dobro nadomjestiti orkestar pogotovo orgulje u Crkvi sv. Marka koje imaju veliki izbor boja
, ističe orguljaš Pavao Mašić.

Crkva sv. Marka još od 14. stoljeća ima orgulje. Sadašnji instrument težak 10 tona, s 3 000 svirala tek je 5 godina u njoj. Pavao Mašić već je 16 godina njezin glavni orguljaš. Pavle je čista inspiracija svim glazbenicima u Zagrebu, tako i meni otkriva neke nove dimenzije glazbe. Dakle, svirati s njim je prava avantura i čisto zadovoljstvo, govori gitarist Petrit Çeku.

Usprkos vrućoj ljetnoj večeri njihov koncert bio je i za mnogobrojnu publiku čisto zadovoljstvo.

U ciklusu 'Orgulje sv. Marka' su izvest će se još tri koncerta koji će biti održani u rujnu ( 9. – Gabriel Bestion De Camboulas, 23. – Stefan Engles) i listopadu (7. – Tomaž Svešek).