Slane srdele

Vrijeme za soljenje srdela traje od svibnja pa sve do kolovoza. Kako pripremiti slane srdele u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' pokazao je iskusni ribar Egidio Paris.

Nabavite svježe ulovljenu srdelu i krupnu morsku sol. Stari prekaljeni fažanski ribar Egidio kaže da je srdelu za soljenje najbolje slagati u staru (veću) limenku.

Na dno stavite sloj soli na koji posložite sloj srdela po sistemu glava-rep, na sloj ribe stavite novi sloj soli i nastavite slagati srdelu, ali ovaj puta promijenite smjer slaganja (okomito na prethodni). Zadnji sloj treba biti sol. Posložene srdele poklopite drvenim poklopcem (nešto manjim od limenke) i opteretite ga s 3 do 3.5 kg. Posoljene srdele trebaju stajati na tamnom i hladnom mjestu najmanje 3 mjeseca. One će pustiti svoju vodu i mast, pa bez brige mogu trajati i do 12 mjeseci. Dobro je da su uvijek u salamuri, a ako slučajno 'presuše' napravite salamuru (u vodu dodajte i otopite toliko soli da i njoj 'zapliva' krumpir) i zalijte ih njome.

U slast!