Najotrovnije zmije svijeta u Zadru

'Čudesan svijet zmija', izložba živih zmija iz cijeloga svijeta, gostuje u Gradskoj loži u Zadru od 19. srpnja pa sve do 1. rujna. Vlasnik kolekcije je Neven Vrbanić koji je do sada dva puta izlagao svoje zmije u Zagrebu, a njegovu je kolekciju vidjelo više od 20.000 ljudi. Ovo je ujedno najveća privatna kolekcija egzotičnih zmija u Hrvatskoj.

Zadrani i njihovi gosti imat će priliku vidjeti neke od najpoznatijih vrsta zmija iz cijelog svijeta. Zastupljeno je više od 50 zmija u 24 terarija. Među njima su najzanimljivije kraljevska kobra, crna mamba, gabonska ljutica te nekoliko vrsta čegrtušai i našega domaćeg poskoka. Tu su i dvije vrste mambi koje se ubrajaju među najopasnije zmije na svijetu, a posebnu pozornost zasigurno će privući zloglasna crna mamba.

Vjerojatno najatraktivnija zmija ove izložbe jest kraljevska kobra - najveća otrovna zmija na svijetu. Mužjak po imenu Elvis, iako star samo četiri godine, dulji je od 3 metra. Atraktivnošću ne zaostaju ni mrežasti piton iz Jugoistočne Azije - najdulja zmija na svijetu, siktavica i cape kobra te pet vrsta čegrtuša. Kraljevska kobra jedna je od rijetkih zmija koja se u prirodi hrani isključivo drugim zmijama, pa čak i vlastitom vrstom. Doduše, mužjak kobre Elvis, koji je došao na svijet u terariju, naučen je jesti štakore, a poslastica su mu pačji vratovi. 

Kraljevska kobra i crna mamba smatraju se najinteligentnijim zmijama te su među rijetkim zmijama koje prepoznaju svojega vlasnika. Cape kobra također se ubraja među najopasnije zmije na svijetu jer je kap njezina otrova opasniji od otrova crne mambe, samo za razliku od nje prilikom ugriza ispusti mnogo manje otrova.

Naša najotrovnija zmija, poskok, ne ubraja se među najopasnije zmije na svijetu. Poskok je prilično mirna zmija koja će uvijek prilikom susreta s čovjekom tražiti uzmak. Iako njegovo narodno ime sugerira skakanje, upravo je suprotno - poskok ne može skočiti.

Jedna od atrakcija izložbe svakako je i gabonska ljutica - otrovnica s najvećom tjelesnom masom i najvećim očnjacima koji mogu narasti i do 5 centimetara.

Unatoč činjenici što su na lošem glasu, zmije su za čovjeka vrlo korisne životinje koje na svoj način kontroliraju populacije glodavaca i ostalih životinja, stoga su iznimno važne i nužne u prirodnom lancu.

Na izložbi posjetitelji će moći držati u rukama neotrovne zmije poput mrežastoga i kraljevskog pitona te se fotografirati s njima.