Putevima rimskih careva: Narona

Arheološki turizam u Europi promovira Ruta rimskih careva, koja prolazi i Hrvatskom. Na njoj su rimski spomenici koji se mogu razgledati na samom nalazištu. Danas vas vodimo u antičku Naronu kod Metkovića, gdje i stanovnici u svojim vrtovima pronalaze rimske novčiće.Kipovi rimskih careva i njihovih obitelji najveća su vrijednost i atrakcija Arheološkog muzeja Narona u Vidu pokraj Metkovića. Kako i ne bi kad su najveća skupina rimskih kipova izvan Rima. Pronašao ih je 1996. Emilio Marin upravo ispod zida na kojem već devet godina ponosito stoje. 

Glavno mjesto zauzima prvi rimski car August, a uz njega su još njegovi nasljednici na tronu moćnog carstva, Tiberije, Klaudije i jedini na kojemu je glava - Vespazijan. Je li se itko od njih divio svome mramornom liku u Naroni?

Hram je sagrađen negdje 10. godine prije Krista u doba cara Augusta. A je li August posjetio Naronu to ne možemo znat sa sigurnošću. On je 30-tih godina  prolazio na jednom vojnom pohodu kroz ove krajeve, a je li baš bio u samoj Naroni to ne možemo potvrditi, rekao je Toni Glunčina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona.

Ali zato danas ostatke Agustova hrama pohode i u našem prvom arheološkom in situ muzeju. Kipovima se dive mnogobrojni turisti. Učenici na školskim izletima najbrojniji su posjetitelji muzeja Narona. Sat rimske povijesti vrlo je zanimljiv i poučan.

Mjesto Vid s okolicom veliko je nalazište jer najveći dio rimskoga grada od 30-ak tisuća stanovnika još ni blizu nije iskopan. Stanovnici su godinama nalazili ostatke Narone, o čemu svjedoče brojne kamene ploče i lukovi uzidani u pročelja kuća.

Mnogi istraživači amateri sa sobom su godinama odnosili vrijedno blago. Tako je glava carice Livije danas vlasništvo muzeja Ashmolian u Oxfordu, a tijelo grada Opuzena. Najpoznatiji mjesni sakupljač rimskih predmeta je Joško Ilić Joja. U njegovu malom etnografskom muzeju uz stare predmete iz Vida izloženi su i predmeti iz doba Narone.

Narona je više od 150 godina bila ishodište rimskog širenja na područja Ilirika i odigrala je važnu ulogu u osvajanju i pacifikaciji naših krajeva. Današnji Vid s Arheološkim muzejom Narona stoga ima što pokazati svima onima koji se nađu na Ruti rimskih careva.