Najljepši vrt u Svetoj Nedjelji

Najljepši vrt Svete Nedjelje, vrt je Marice Mostovac. On je središte njezina života. I hobi i inspiracija i relaksacija. Još kada joj se u vrtlarenju pridruži devetogodišnja unuka Amalia, sreći nema kraja.

Vrijedna unučica posijala je u bakinu vrtu bosiljak, papriku, prekrasan paradajz, salatu, koja je već sada u cvijet otišla, ali nema veze, prekrasna je crvena pa je nismo bacili, jer je lijepa, ukrasna, hvali unučicu Marica. Vesele vrtlarice sa šeširićima, kanticama, košaricama u vrtu punom božanstvenog kolorita - prizor je kao s razglednica. Kao da su likovi iz engleskih vrtlarskih serija. Koje, usput rečeno, obožavaju. Svakodnevni radovi u vrtu, ma kako teško i vruće katkad bilo, nalikuju na igru. Amalii je najdraže zalijevati cvijeće, zato što jednostavno volim vodu, a volim i cvijeće, sve vrste cvijeta , svaki mi je lijep pa nemam najdraži. Vrijedi to i za baku Maricu, svaki je cvijet najdraži cvijet! I tako je još od djetinjstva!

Zaigran duh zadržala je i do umirovljeničkih godina. Dobru kondiciju i raspoloženje, kaže, duguje najljepšem hobiju na svijetu - vrtlarenju. U životu nisam popila ijednu tabletu za smirenje, meni ne treba ništa, ni cigareta za zapaliti, ništa, ništa… Odem u vrt i tu sam smirena…

Vrijeme brzo leti kada radiš što voliš i kada si s onima koje voliš, kaže Marica. U hodu, bez nekog posebnog planiranja, nastaju ideje za uređenje vrta. Obožava kombinaciju cvijeća i kamena, vode i kamena. U naletu nadahnuća i stara šupa dobila je novi, profinjeniji izgled.

U vrt gospođe Marice često prijatelji i susjedi navrate, na čašicu razgovora, kušati smokve, razmijeniti vrtlarske ideje, jer cijelo je susjedstvo puno lijepih vrtova i kuća. Ipak, najdraže je slušati unuku Amaliu, njezin san da jednoga dana postane glumica s najljepšim vrtom!