Mobitel glavu spašava

Hrvatska je zbog raznolikosti krajolika prepoznata kao zemlja za pustolovni turizam, pa u našu zemlju dolazi sve više tursta koji preferiraju takav oblik odmora.

No, nedovoljno upućeni turisti često kreću na planinarenje nepripremljeni - bez vodiča ili barem karte, bez adekvatne opreme, odjeće i obuće, a nije rijetkost da nisu ponijeli dovoljno hrane i vode. Izmorene i preplašene sa nepristupačnih planinskih visova, izvlače ih volonteri Hrvatske gorske službe spašavanja.

Usred smo turističke sezone pa je broj intervencija HGSS-a povećan. Tako su prošlu nedjelju sa Risnjaka spasili peteročlanu obitelj stranih turista.

Kako bi smanjili broj intervencija, iz HGSS-a je upućen apel javnosti - ne krećite u brda ne pripremljeni. 

Pročelnik riječkog HGSS-A Ante Škrobonja poručio je izletnicima i planinarima - kada krećete u planinu obavezno ponestite mobitel i dovoljno tekućine, hranu i rezervnu odjeću. Vrlo je bitno da izletnici i planinari sa sobom uzmu mobitel, s napunjenom baterijom. Mobitel je spasio puno života, a i nama može pomoći u lociranju onog koji traži pomoć, naglašava Škrobonja koji je i sam sudjelovao u nedjeljnoj potražnoj akciji na području Risnjaka.