Zlatno doba Pule u vrijeme Austro-Ugarske

Doba Carevine Austrije i Austro-Ugarske Monarhije doba je najvećega prosperiteta Pule. Bila je glavna ratna luka, pa u sjeni stoljetnih čempresa na Mornaričkom groblju leži čak 150 000 vojnika austrougarske vojske i mornarice.

Među njima i tadašnja europska aristokratska elita, čak 12 admirala. Među poznatima umrlim žiteljima Pule toga doba je i obitelj legendarnog  podmorničara Georga Rittera von Trappa, ovjekovječenog u mjuziklu 'Moje pjesme, moji snovi'. Georg von Trapp, službujući u Puli, ondje je neko vrijeme i živio. Još je živa njegova vila na pulskoj Verudi, a prilično je netaknuta i soba s njegovom knjižnicom.

Groblje je sada jedina veza Pule i velikoga znanstvenika i vizionara, stvaratelja strateškoga plana za put i boravak u svemiru, Hermana Potočnika - Noordunga (1892. – 1929.), rođenoga Puljanina. Potočnik je na kraju stvarao u Sloveniji gdje je i umro. U Puli je pak grob oca tog, za mnoge nepravedno zanemarenog, velikana. Napredna tehnička razmišljanja Potočnik može zahvaliti tome što je Pula, njegovog doba, kao i cijeli pojas između Pule , Maribora i Beča bio centar industrije i centar znanja. Ono što danas na neki način predstavlja Silicijska dolina u SAD-u, govori Noel Mirković, Labin Art Express

Mnogi će i za austrijskoga poduzetnika Paula Kupelwiesera reći da je nepravedno zanemaren. On je 1893. kupio otočje Brijune, angažirao čuvenog Roberta Kocha oca mikrobiologije da bi iskorijenio malariju s otočja, a na Brijunima je ostvario koncept, kako bi danas rekli, elitnog turizma. Koncept života u slobodno vrijeme, razonodnog sadržaja za najviši tadašnji europski sloj, kaže Mirko Urošević, urednik Kupelwieserove autobiografije.

Jedan od najpoznatijih otkrivača malih planeta u povijesti astronomije te najveći otkrivač asteroida vizualnom metodom austrijanac Johan Palisa 1872. godine prihvaća službu predstojnika Mornaričke zvjezdarnice u Puli. Ukupno je otkrio 123 asteroida, čak 29 njih otkrio je golim okom. Što ga svrstava u najveće otkrivače asteroida toga doba. 1879. je sam otkrio 11 asteroida, a sve ostale svjetske zvjezdarnice zajedno 10. Mnogima je dao domaća imena – Puljanka, Istra, Adria, Jadran… , ističe Luciano Gržinić, predsjednik Astronomskoga društva Istra.

Djetinjstvo i mladost u Puli je provela i austrijsko-hrvatska pjesnikinja Paula Preradović, unuka Petra Preradovića. Njezin je otac službovao u Puli kao austrougarski mornarički časnik. Najpoznatija je kao jedna od rijetkih žena autorica državne himne. Prema njezinome tekstu nastala je austrijska himna 'Gorovita zemljo, zemljo na rijeci'.

Praćeni budnim okom još jednoga književnika završava ovaj skromni prikaz poznatih u Puli u doba Austro-Ugarske. Irski pisaca James Joyce, kratko je boravio u Puli, ali je to poznata ugostiteljska obitelj dobro iskoristila i trajno ga ovjekovječila skulpturom. Na tisuće turista, posebice u ljetnim mjesecima, ne propušta kavu s Joyceom, pa makar i željeznim.