Ruke kao alat

Olivera Telca, neobična strast dovela čak i pred kamere CNN-a. Bez brodova i mora ne može, pa makar i onih koji su davno potonuli. Ekipa Dobrog jutra snimila je priču o maketaru iz Sutomišćice na otoku Ugljanu
Olivera je more privlačilo još od djetinjstva. Počeo je ploviti, a ubrzo i raditi makete brodova. Prvo male, a sada već i one značajnijih dimenzija. I uživa u tome.
Maketarstvo mu se 'uvuklo u krv', pa kaže, da ne možemo proći niti jedan dan, a da ne radi barem na jednoj svojoj maketi. Obično ih radi više paralelno. Radni dan započinje mu u 7 sati, u radionici radi do ručka, a već je od 15 sati ponovo radi, sve do 19.
Gospodina Maria Patrasa cijeli je život, također, posvetio brodovima i glavni je Oliverov savjetnik. U radionici tako upravo nastaje maketa broda na kojem je gospodin Mario cijeli svoj radni vijek opskrbljivao otočane zadarskog arhipelaga plinom, a voće i povrće vozio za Zadar.
Do sada je Oliver napravio 20-ak većih maketa, a broj izrađenih malih gajeta i batelica ne zna niti sam. Za izradu jedne veće makete potrebno je 4 mjeseca rada ili kako je izračunao 1200 sati.