Filmovi 'Zvizdan' i 'Takva su pravila' na festivalu u Melbourneu

Hrvatski dugometražni igrani filmovi 'Zvizdan' Dalibora Matanića i 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića uvršteni su u program 'Međunarodna panorama' 64. međunarodnog filmskog festivala u Melbourneu, koji se održava od 30. srpnja do 16. kolovoza.

Taj festival prikazuje najbolje od svjetske kinematografije izravno s najvažnijih svjetskih festivala, a fokus je na filmovima i redateljima koji su se svojim radom istaknuli od ostalih, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Matanićev 'Zvizdan' premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio nagradu žirija. Ta priča o zabranjenim ljubavnim vezama tijekom tri desetljeća, u okolini opterećenoj nacionalnim predznacima uvrštena je nedavno i u konkurenciju Sarajevo Film Festivala, te u selekciju Nagrade LUX Europskog parlamenta. Produkciju filma potpisuje Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Sviličićev film 'Takva su pravila' također je premijeru imao na velikom svjetskom filmskom festivalu - u Veneciji. Za ulogu oca koji se bori s emocijama dok pokušava shvatiti besmisleno nasilje u kojemu je stradao njegov sin, Emir Hadžifahizbegović je na tom prestižnom festivalu nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Producent je Maxima film iz Zagreba, a film je nastao u koprodukciji s Francuskom, Srbijom, Makedonijom i suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

Međunarodni filmski festival u Melbourneu jedan je od najstarijih filmskih festivala na svijetu, a uz retrospektive prikazuje najbolja recentna filmska ostvarenja iz cijeloga svijeta.