Putevima rimskih careva: Nin (Aenona)

Vijeće Europe i Europski institut kulturnih ruta nedavno su proglasili Rutu rimskih careva. Iz Hrvatske su na njoj Varaždinske toplice, Ščitarjevo kod Zagreba, Pula i Brijuni, Zadar i Nin, Split i Solin te Vid kod Metkovića. Ruta promovira arheološki turizam, a ovaj tjedan predstavljamo neke od njezinih lokaliteta. Danas vam predstavljamo Nin.O Ninu se uglavnom govori kao o kraljevskom gradu, ali ima Nin i svoje careve i nije se bez razloga našao na njihovoj ruti, kojom su nekad i sami kročili. Antika se složila i presložila s prahistorijom, srednjim vijekom i suvremenom građom, a u Muzeju ninskih starina zauzima posebno mjesto.

Nin, tadašnja Aenona, još čuva antički duh, na brojnim ninskim lokacijama. Uz rimski hram tu su i ostaci rimske zapornice u Solani, ostaci rimske kuće, sa rijetkim mozaicima, ostaci rimskih zgrada u sklopu crkve Sv Križa, raster staroga grada, i kameni ulaz u Nin. 

A svakako najznačajniji, najveći je antički hram na istočnoj obali Jadrana, koji svjedoči o velikom bogatstvu Rimskoga carstva u tadašnjem Ninu. Kako tada nisu postojale banke, hramovi su služili za čuvanje tog silnog bogatstva. Naime, tadašnja Aenona, imala u svom je posjedu sve solane u okruženju.
A sol je u to vrijeme bila zlato, solju se trgovalo, u njoj se davala plaća.

Nadaju se u Ninu kako će uvrštenje njihova grada na Rutu rimskih careva privući još više posjetitelja. A kako bi ugođaj i doživljaj bio potpun, Turistička zajednica grada Nina izradila je svečanu žensku antičku odoru, a uskoro će joj se pridružiti i carevo ruho.