Traži se ime za tek rođenu dvogrbu devu

Osječki Zoološki vrt poziva svoje posjetitelje da predlože ime jednom od najmlađih stanovnika – ženkici dvogrbe deve koja je na svijet stigla 7. srpnja.

S ponosom ističu kako je ovo prvi puta u povijesti ZOO vrta da su dobili pomladak dvogrbe deve. Njezini roditelji zovu se Sven i Catherine, a kako ona još nema ime, organizirali su nagradnu igru 'Kako se zovem?' s ciljem da i mala deva dobije ime.

Posjetitelji će od 25. srpnja do 2. kolovoza na blagajni ZOO vrta moći predati svoje prijedloge, a posjetitelja ili posjetiteljicu s najoriginalnijim imenom čeka nagrada – postaje posvojitelj male deve, a dobit će i godišnju ulaznicu za posjete Zoološkom vrtu.

Inače, prirodno stanište dvogrbih deva su stepe istočne Azije, a one koje još žive u divljini sjeveroistočne Kine i u Mongoliji svrstane u skupinu kritično ugroženih vrsta. Dosežu dužinu do 3 metra, visinu do 180 cm, a prosječno su teške 450 do 500 kilograma.

Razvile su posebnosti koje im omogućuju preživljavanje u teškim klimatskim uvjetima u područjima gdje žive, a grbe im, usprkos uvriježenom mišljenju, ne služe za pohranu vode, nego za pohranu masnoće.