Oprez alergičari, ambrozija je već ovdje

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine i alergičarima stvara mnogo problema. Kako se protiv nje boriti?
Marija Kaleb jedna je od dviju poljoprivrednih redarica u Zagrebu. Riječ je o relativno novom zanimanju koje u Gradu postoji tek pet godina. Njezin je posao pronaći mjesta gdje raste ambrozija. Najčešće se nalazi uz nasade kukuruza, repe, uz potoke, uz vodu, gdje je sunčano, okopano i preorano, opisuje njena mjesta redarica Kaleb.

Ambroziju je, kaže, vrlo lako prepoznati: prepoznajemo ju po listovima. Ima specifične listove koji se granaju, pernati su i imaju puno bijelih dlačica, a kad procvjeta ima žute tučke. Kad ju vidite slobodno ju iščupajte.

Na gradskim površinama za uklanjanje ove opasne biljke zadužen je Zrinjevac. Na privatnim površinama ambroziju moraju ukloniti vlasnici zemljišta. Ako to ne učine, prijete im kazne od sto do čak 10 000 kuna za pravne osobe. Kada Maja dojavom ili uvidom ustanovi na privatnoj površni ambroziju, šalje obavijest da se mora u roku 10 dana pokositi. Ukoliko se to ne napravi daje nalog prekršajnom sudu. U 90% slučajeva ambrozija se pokose ili, još bolje, počupa. Postoji svijest o opasnosti tog korova, što je i cilj inicijative 'Zagreb bez ambrozije' koju Grad provodi i ove godine. Smisao akcije je osvijestiti građane da je ambrozija štetna invazivna biljka koja smeta zdravlju i nanosi velike štete čovjeku, ali i poljoprivrednom zemljištu jer iscrpljuje tlo i priječi rast autohtonim biljkama, ističe Ivana Portolan Pajić, dr. med., voditeljica gradskog Odjela za zdravstvo.

Iako su u Zagrebu već uočena zrnca ambrozije, najviše problema alergičari će imati u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna.
Za razliku od lani, ove se godine očekuje velika koncentracija peludi ambrozije kojoj pogoduje sušno i toplo ljeto. Zato je važno uništiti je prije nego što procvjeta jer sjeme ovoga korova može preživjeti u zemlji do čak četiri desetljeća.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska su dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing. biologije, voditeljica Laboratorija za aerobiologiju nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i Slobodanka Keleuva, dr. med, spec. hitne medicine, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite hitne medicine Grada Zagreba, govorile o tome kako spriječiti jaku alergijsku reakciju na ambroziju.

Ambrozija je već krenula, mnogo ranije nego je bilo očekivano, zbog stabilnog i suhog vremena koji njoj pogoduju. Smatra se da svaki deseti stanovnik Hrvatske pati od peludne alergije na ambroziju. Kako se ambrozija brzo širi tako je i broj oboljelih svake godine sve veći.

Alergijske bolesti su javnozdravstveni problem pa se informacije o koncentracijama mogu pratiti na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr Andrija Štampar'. Ažuriraju se svakodnevno. Uz to postoji i aplikacija za pametne telefone 'Alergo-alert' putem koje možete doznati kratak opis biljaka, kao i podatak o periodu pojavljivanja peludi pojedinih biljaka u zraku. Trenutno su podaci dostupni za Zagreb, Zadar, Osijek, Pulu, Dubrovnik i Viroviticu, ali se planira i proširenje na ostale gradove u Hrvatskoj. I na taj način želi se što većem broju alergičnih osoba omogućiti aktivno praćenje pojavnosti pojedinog peluda u zraku.