Predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala

U utorak je na konferenciji za novinare predstavljen program 13. Liburnia Film Festivala, na kojem će od 25. do 29. kolovoza u Ičićima biti prikazano 14 filmova u glavnoj i pet u regionalnoj konkurenciji.

U programu ovog festivala hrvatskog dokumentarnog filma bit će četiri svjetske i dvije hrvatske premijere, kao i filmovi koji su već osvojili važne nagrade na hrvatskim i međunarodnim festivalima, a većinu će liburnijska publika gledati po prvi puta.

'Teme ovogodišnjeg festivala su raznovrsne, a filmovi stilski različiti i promišljeni', rekao je direktor i selektor festivala Oliver Sertić, dodavši da u Hrvatskoj imamo kreativno zrelu dokumentaristiku.

Najavljen je film Nebojše Slijepčevića 'Pravda', 'Lila' Igora Bogdanovića, 'Staklene oči' Maria Papića, 'Goli' Tihe K. Gudac te film Igora Bezinovića 'Veruda film o Bojanu'. Bit će prikazan film Eve Kraljević 'Lijepo mi je s tobom, znaš' te 'Razred' Vesne Čudić. Publika će moći vidjeti 'Rakijaški dnevnik' Damira Čučića te filmove 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića i 'Riba ribi grize rep' Nevena Hitreca.

Od debitanata, bit će prikazan film Zorka Sirotića 'Višak popušim sam', Nikice Zdunić 'Granje i korijenje' i film Vjekoslava Gašparovića 'S vama kroz život', dok će četrnaesti film u konkurenciji biti iznenađenje festivala.

Iz regionalnog programa najavljen je film 'Pismo za Ohio' Rasima Karalića te 'Delta obilje umjetnosti' Marina Lukanovića. Najavljen je film 'Plenumovi' redateljica Marte Batinić, Sanje Kapidžić i Ane Jurčić, 'Statut' redatelja Davida Ona te 'U očekivanju Axela' Andree Celija i Simone Jerala.

Konkurenti u glavnom programu natječu se za nagradu za najbolji film te nagradu publike. Zatim za strukovne nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a od 2013. dodjeljuje se i nagrada najboljem regionalnom filmu.

U programu Ususret LFF-u na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će prikazani svjetski dokumentarni hitovi kao što su 'Citizenfour' Laure Poitras, 'Pogled tišine' Joshue Oppenheimera, 'U potrazi za Felom' Alexa Gibneya, 'U podrumu' Ulricha Seidla i drugi.