Matanićev 'Zvizdan' u konkurenciji SFF-a

Film Zvizdan redatelja Dalibora Matanića nastao u hrvatsko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji uvršten je u natjecateljski program u kategoriji igranog filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu (SFF) koji se održava od 14. do 22. kolovoza, objavljeno je iz direkcije SFF-a.

Matanićevo ostvaranje na velika vrata vraća hrvatski igrani film na SFF, a odabran je između 196 igranih filmova iz 20 država šire regije.

Zvizdan donosi tri priče tri različite generacije, bazirane na ljubavnom zapletu koji prati sličnu matricu balkanske međunacionalne netrpeljivosti i netolerancije.

Nakon višegodišnje odsutnosti hrvatskih igranih filmova iz natjecateljskog programa najznačajanije regionalne filmske smotre Matanićev Zvizdan bit će u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva zajedno sa devet drugih ostvarenja od kojih je šest debitantskih.

U natjecateljki program uvršten je film Naša svakodnevna priča, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, redateljice Ines Tanović kojoj je to prvi igrani film. On će kao i turski Čvor kojega je režirao Tunç Davut u Sarajevu imati svjetsku premijeru.

Ovogodišnji SFF bit će prilika za međunarodnu premijeru rumunjskog filma Kod tate doma redatelja Andreia Cohna. Kao regionalne premijere bit će prikazani također rumunjski film Blago Corneliua Porumboiua te grčki Chevalier u režiji Athine Rachel Tsangari.

Za najbolji igrani film natjecat će se i tursko-francusko-njemačko-katarski Mustang redatelja Deniza Gamze Ergüvena, srbijanski film Panama Pavla Vučkovića, mađarski Saulov sin Lászla Nemesa i austrijski Supersvijet u režiji Karla Markovicsa.