Veličanstvena Transsibirska željeznica san je mnogih putnika

Transsibirska željeznica, jedna od najstarijih željezničkih pruga u Rusiji i najduža na svijetu, 21. srpnja slavila je 111 godina postojanja. Ona spaja Moskvu s Vladivostokom, povezuje dva dijela svijeta, 12 oblasti i 87 gradova. Duga je 9288 km, a njezini vlakovi prolaze kroz osam vremenskih zona.

Iako su planovi za njezinu gradnju osmišljeni u vrijeme cara Aleksandra II., započeo ju je njegov sin Aleksandar III. 1891. godine, a građena je punih 25 godina. Tihooceanski grad Vladivostok gdje je gradnja počela povezao se s Moskvom 1904., a sljedeće godine spojena je s europskim prugama, što je omogućilo putovanje vlakom od Atlantika do Tihog oceana.

Putovanje od Moskve do Vladivostoka prvotno je trajalo oko deset dana, a spajanjem pruga put se skratio na šest dana, koliko traje i danas.

Kako u prošlosti tako i danas Transsibirska željeznica ima ogromno značenje za promet, no u novije vrijeme poslije otvaranja granica Rusije, ona ima značajnu ulogu u turizmu. Danas se za vrijeme putovanja nude raznoliki sadržaji, suveniri, lokalne poslastice, pa je putovanje željeznicom koje traje najmanje šest, a po izboru i više dana, nezaboravan doživljaj.

Atraktivna mjesta na kojima se vlak zaustavlja uključuju Ekaterinburg, gdje je ubijen posljednji car i njegova obitelj, zatim grad Tomsk sa svojom poznatom drvenom arhitekturom. Doživjeti se može ljepota Sibira koja dostiže vrhunac na Bajkalskom jezeru, a koje je upisano na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.