Suradnja obrazovanja i gospodarstva zapošljava mlade

Mnogi se poslodavci žale, unatoč mnoštvu nezaposlenih, da je teško naći odgovarajući radnu snagu, osobito ako su za posao potrebno poznavanje naprednih tehnologija. Stoga je važno da mladi imaju dobro temeljno znanje i volju za daljnjim učenjem.

Diplomanti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike vrlo su optimistični i što se tiče zapošljavanja. Kažu da nakon njihovog fakulteta nije problem naći zaposlenje kako vani, tako i u Hrvatskoj. Tome doprinosi i fakultetski Centar za podršku studentima i razvoj karijere koji studentima omogućuje kontakte s 330 poduzeća, pripremu životopisa i razgovora s budućim poslodavcem.

U Centar se gotovo na svakodnevnoj bazi javljaju poslodavci koji su u potrazi za kvalitetnim kadrom, prvenstveno IT struke. Tako da se često dogodi da nemamo niti dovoljno studenata za preporučiti, ističe Katarina Pažur, asistentica FOI. Danijel Dadović iz Centara dodaje, velik se broj naših studenata zapošljava baš u poduzeću gdje su bili na praksu. Stoga je važno da im mi u Centru služimo kao spona između poslodavaca i akademske zajednice.

I jedni i drugi pritom nemaju iluzija. Svjesni su toga, kako kaže Davor Fileš, poslodavac iz Čakovca, da ono što ulazi u školski kurikulum je poprilično zastarjela tehnologija u odnosu na ono što se danas primjenjuje u praksi. Matiju Srneca, svježeg magistra informatike poslodavac je zaposlio čim je diplomirao, a spojila ih je suradnja fakulteta s čakovečkim Tehnološko-inovacijskim centrom koja interese jednih i drugih nastoji zadovoljiti već tri godine. Ove godine je proces znatno olakšan postojanjem on-line burze istraživačkih projekata gdje tvrtke unose zadatke i studenti se mogu automatski javljati na zadatke koji su njima interesantni, ističe Ivan Plačko iz Tehnološko-inovacijskog centara 'Međimurje'.

Rješavajući projektne zadatke u sklopu studentske prakse, mladi stječu osobno i profesionalno iskustvo, a poslodavci kadar s potencijalima koje će pomoći razviti, nadaju se na obostrano zadovoljstvo.