Obnavljajući kuće obnavljaju i svoj život

Nekoliko branitelja iz Petrinje, želeći osigurati egzistenciju svojim obiteljima, počelo je raditi nešto što ih je oduvijek privlačilo - obrađivati drvo. Osnovali su braniteljsku zadrugu Greda i pokrenuli posao.

U radionici u središtu Petrinje za kruh zarađuje 13 branitelja. Obnavljaju tradicijske drvene kuće i proizvode namještaj. Počelo je na inicijativu nas nekoliko branitelja. Ja sam u mirovini, a drugi zadrugari su bili nezaposleni, a trebali su od nečega svoje obitelji prehraniti… prisjeća se Zrinko Svetopetrić. Inicijativa se pokazala dobrom i na ponos inicijatora pet braniteljskih obitelji je zahvaljujući Zadruzi riješilo svoju egzistenciju.

A kako je posla bilo sve više, zaposlili su još branitelja te počeli čak i izvoziti namještaj. Proizvode ga od ostataka posavskih i banijskih kuća koje obnavljaju. Radili su čak i za Kneževinu Monako, ali i Papu. U šali vole reći kako njihov namještaj jedna osoba ne može sama podignuti.

Poseban je osjećaj, kažu, kada ponovno podignu kuće stare i nekoliko stotina godina. Ponos je to kad vidite nešto zabilježeno prije 200 godina, jer netko je od tog drveta nešto radio, a sad ga mi obnavljamo. Ostavimo naravno i mi svoj trag, tako da će netko u budućnosti vidjeti da su još neke ruke ovdje radile, objašnjava Zrinko.

Svaka kuća i svaki komad drva ima svoju priču, a ona se zahvaljujući njihovim vrijednim rukama nastavlja, a kod njih taj rad usrećuje jer su uspjeli povratiti nešto što su naši stari napravili. Oni to rade na isti, starinski način, uz tek malu pomoć modernih alata.