Zdravi proizvodi lako nalaze svoje kupce

Selo Unčani nalazi se na cesti od Hrvatske Kostajnice prema Dvoru na Uni, a okruženo je plodnim poljima Pounja. 

Nažalost, sve je manje i sve su stariji stanovnici u selima uz Unu. Mladi odlaze u potrazi za poslom, plodna polja tek su djelomično obrađena. Vlasnici ih ili ne mogu obrađivati, ili im se ne isplati kad i onako ono uzgojeno nemaju kome prodati.

Stanko Janković i njegov nećak Milan Janković žive i rade u Zagrebu, no svaki vikend dolaze u rodno selo Unčani nadomak Dvora na Uni i postaju ozbiljni poljoprivrednici. Rođaci su osnovali obiteljsko gospodarstvo i zaposlili jednog radnika.

Na dvadesetak, doduše rascjepkanih hektara zemlje uz domaći bijeli kukuruz i buče golice od koji se proizvodi bučino ulje, sade i vrlo neobične kulture: medicinsku konoplju, lan i heljdu i to na 100 posto ekološki način.

Od sjemena konoplje i lana rade toliko tražena i zdrava hladno prešana ulja, brašna ili prodaju samo sjemenke. Sjeme konoplje odličnog je orašastog okusa i neoljušteno, a oljuštene sjemenke zapravo su energetska bomba za organizam.

Zdravi proizvodi, pažljivo uzgojeni i obrađeni, lako nalaze svoje kupce i nije istina da se na ovim plodnim poljima uz Unu poljoprivreda ne isplati.