Putevima rimskih careva: Uvala Verige

Vijeće Europe i Europski institut kulturnih ruta nedavno su proglasili Rutu rimskih careva. Iz Hrvatske su na njoj Varaždinske toplice, Ščitarjevo kod Zagreba, Pula i Brijuni, Zadar i Nin, Split i Solin te Vid kod Metkovića. Ruta promovira arheološki turizam, a ovaj tjedan predstavljamo neke od njezinih lokaliteta. Danas je to Uvala Verige na Brijunima koju je posjetila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.Uvala Verige na Brijunima, s kompleksom rimske vile iz prvoga stoljeća, ucrtana je na Rutu Rimskih careva. Tu je rutu certificiralo Vijeće Europe, a na njoj se nalazi 20 arheoloških lokaliteta važnih za razdoblje Rimskoga carstva i živote 17 rimskih careva. Na njoj se našao i ovaj jedinstveni lokalitet.

Cijeli je kompleks bio povezan otvorenim i zatvorenim šetnicama koje su se pružale kilometar i pol uz more. Stanovnici vile su tako za vrućih ili hladnih dana ugodno šećući mogli stići s jednog na drugi kraj uvale.  Vila je imala vlastitu luku sa zidanom obalom, a ulaz u nju kontrolirao se lancima pričvršećim s jedne i druge strane mola, odnosno verigama po kojima je uvala i dobila ime.

Vila je imala i dvije cisterne do kojih je sistemom zatvorenih posuda stizala voda s obližnjeg izvora. Stambeni je dio bio bogato ukrašen freskama, mramornim ukrasima i skulpturama te mozaicima koji se danas čuvaju na otočju.

Ni gospodarski dio nije manje vrijedan divljenja. Ovdje se proizvodilo maslinovo ulje koje se pohranjivalo u velike amfore zapremnine 1500 litara.

Uvala Verige dio je Rute rimskih careva.  Ljepote ovoga lokaliteta, tako će, u svojim  brošurama i putem raznih događanja promovirati Eeuropski institut kulturnih ruta. Važan je to način promicanja arheološkog turizma - motiva zbog kojega, procjenjuje se, putuje oko milijun Europljana.