Šah je i igra i sport i umjetnost

Muzej suvremene umjetnosti poziva danas sve od 6 do 106 na brzopotezni šahovski turnir 'Šah-mat', kojim se u MSU-u obilježava Međunarodni dan šaha (20. srpnja).

UNESCO je 1966. godine proglasio 20. srpnja Međunarodnim danom šaha. Naime, 20 srpnja 1924. godine u Parizu je osnovana Svjetska šahovska organizacija - FIDE. FIDE danas okuplja šahovske organizacije iz 186 zemalja svijeta od kojih je 117 priznato od strane nacionalnih Olimpijskih odbora.

Druženje ljubitelja šaha, i onih koji će to tek postati, započinje u 17 sati obilaskom Muzeja tijekom kojeg će oni koji pristignu moći vidjeti šahovske figure i ploču u ponešto drukčijoj ulozi, u umjetničkoj ulozi u djelima Boris Bućana i Ivana Ladislava Galete.

Sam turnir počinje u 18 sati, glavni sudac i voditelj turnira bit će Andrej Stanković, predsjednik Šahovskog kluba Novi Zgreb.

O tome kako se MSU pripremio za druženje i što od turnira očekuju otkrili su jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Hanan El Sayed, organizatorica turnira 'Šah-mat' i sudac turnira Andrej Stanković koji je s mladim klupskim kolegom Vilijem Vasiljevićem (8,5) odigrao i jednu pokaznu partiju šaha.