Što sve trebate imati u svojoj putnoj ljekarni

Na putovanju ili izletu na otvorenom mogu nam se dogoditi različite nezgode, ozljede i ubodi. Bez obzira na to kamo putujete, uvijek bi trebali ponijeti svoju malu putnu ljekarnu u kojoj će se naći lijekovi i pribor za akutna stanja, kronične bolesti kao i sredstva za osobnu higijenu. Ako morate uzimati lijekove, pobrinite se da prije putovanja nabavite dovoljnu zalihu lijekova i drugog potrebnog pribora.

Lijekove uvijek valja nositi u originalnim kutijama u kojima se nalaze i upute za primjenu. Ako ste kronični bolesnik, trudnica ili osoba s invaliditetom, obavijestite svog liječnika o putovanju kako bi vam dao preporuke i savjete.

Gost emisije Dobro jutro, Hrvatska, liječnik obiteljske medicine dr. Milan Mazalin otkriva nam što sve trebamo ponijeti u svojoj putnoj ljekrani i kako se pripremiti za nezgode koje nam mogu pokvariti odmor ili boravak na otvorenom:   


1. Osnovno što treba sadržavati vaša putna ljekarna:
- vaša medicinska dokumentacija
- dovoljna količina propisanih lijekova
- antiseptični sprej za dezinfekciju rana
- materijal za previjanje rana, flaster, sterilne komprese, elastični zavoj
- lijekovi protiv bolova i vrućice
- prašak s elektrolitima za nadoknadu izgubljenih minerala u slučaju proljeva ili povraćanja
- sredstvo koje ublažava tegobe nakon uboda insekata
- lijekovi koje će vam preporučiti liječnik, ovisno o zemlji u koju putujete

2. Kako se štititi od sunca
Naročito u početku stavljati kreme visokog zaštitnog faktora, nositi sunčane naočale. Piti dovoljno tekućine, zaštiti se šeširom i laganom odjećom, izbjegavati izlaske u najtoplijem dijelu dana.

3. Kako postupiti kod ozljeda
Važna je dobra tjelesna pripremljenost, aktivnosti prilagoditi vlastitim sposobnostima. Manje ozljede dezinficirati, sterilno previti, a za teže posjetiti liječnika.

4. Što možemo sami učiniti ako nas ubodu kukci - pauci, pčele, ose, stršljeni, škorpioni
Iako su kod nas su ubodi kukaca većinom bezopasni, ublažit će ih hladni oblozi i kortikosteroidne kreme. U slučaju alergije ili uboda u usta ili jezik otići liječniku.

5. Što možemo sami učiniti kod uboda meduza i ježinaca
Meduze: isprati morskom vodim, odstraniti tupom stranom noža. Ježince izvaditi sterilnom iglom.