Još jedan uspjeh mladih matematičara

Jutros su studijo emisije Dobro jutro, Hrvatska ispunili uspješni hrvatski olimpijci. U goste su došli uspješni mladi matematičari, koji su krajem tjedna vratili s 56. Međunarodne matematičke olimpijade održane u gradu Chiang Mai na Tajlandu.

Adrian Beker, učenik 2. razreda XV. Gimnazije iz Zagreba osvojio je zlato, Petar Orlić, učenik 3. razreda iste gimnazije srebro, dok je njihov kolega Kristijan Štefanec, učenik 4. razreda osvojio srebro. Daniel Paleka, učenik 3. razreda Gimnazije Franje Petrića iz Zadara osvojio je srebro. Voditelji tima bili su Kristina Ana Škreb i Matija Bašić.  Članovi tima Lukas Novak i osvajač brončane medalje Ivan Lazarić bili su spriječeni gostovati u emisiji.

Matematička olimpijada održavala se od 4. do 16. srpnja. Na natjecanju su nastupili učenici iz 104 zemlje, a hrvatska reprezentacija je po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela izvanredno 15. mjesto. Bolji rezultat od Hrvatske su ostvarile uglavnom zemlje dalekog istoka, a od europskih zemalja samo su Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska bile bolje od naših predstavnika.

Tijekom olimpijade učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Natjecanje je pojedinačno, a najbolji za svoj uspjeh dobivaju medalje. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova.

Izbor i pripreme hrvatske ekipe za Međunarodnu matematičku olimpijadu se provode pod organizacijom Hrvatskog matematičkog društva, a natjecatelje su tokom godine pripremali njihovi mentori u školama i centrima izvrsnosti, članovi udruge Mladi nadareni matematičari, te mnogi bivši natjecatelji.