Bakropisac Zvonimir Vila turistima otkriva tajne zanata

Tvrđava svetog Mihovila ovo je ljeto postala matična luka grafičara i bakropisca Zvonimira Vile. Za Šibenčane i njihove goste to znači povratak u srednji vijek. Pred njihovim očima odvija se autentični proces nastanka bakroreza.

Tajne nastanka bakroreza grafičar Vila otkriva u podrumu tvrđave svetog Mihovila. Za dobar bakrorez papir mora biti dovoljno vlažan kako bi upio boju iz matrice. Jakim potezima boja se utiskuje u utore, a zatim se uklanja višak. Crtež će se pojaviti na matrici ili tiskovnoj formi. Zatim ide u tiskak pomoću preše koji funkcionira isključivo uz pomoć ljudske snage. Baš kao i u 14. stoljeću.

Ljubav između umjetnika Vile i grafike počela je prije tri desetljeća. I još traje. Krivac za njegovo grafičko umijeće je profesor Frane Paro, a sve što ovo ljeto nastaje u ovoj radionici, stvara prateći rad europskog bakroresca Šibenčanina Martina Kolunića Rote.

Turisti su i više nego zadovoljni. Oživljena prošlost na jednome mjestu bit će vidljiva potkraj ljeta, za kada na tvrđavi planiraju izložbu bakroreza. Do tada će turisti uživati u ljepoti nastaloj u srednjem vijeku, okruženoj zidinama tvrđave sv. Mihovila, koju je od početka godine već posjetilo 50 tisuća ljudi.