Putevima rimskih careva: Varaždinske toplice

Vijeće Europe i Europski institut kulturnih ruta nedavno su proglasili Rutu rimskih careva. Na njoj su i naše Varaždinske Toplice, Ščitarjevo kod Zagreba, Pula i Brijuni, Zadar i Nin, Split i Solin te Vid kod Metkovića. Ruta promiče arheološki turizam, a ovaj tjedan predstavljamo neke od njezinih lokaliteta.

Za početak, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska otišla je u Varaždinske Toplice ili latinski - Aque Iasae.Bazen u Varaždinskim toplicama izvorni je u kojem su Rimljani prikupljali termalnu sumpornu vodu. Imala je oduvijek ljekovita svojstva. Poznato je da se ondje krijepe duša i tijelo. U antičko se doba koristila pri oporavku od ozljeda. 

Liječenje je bilo moguće u nekoliko faza. Imamo sačuvane antičke terme u jako dobrom stanju koje imaju dva bazena. Imamo bazen za hladnu termalnu vodu, znači da se pacijent može kupati u ohlađenoj sumpornoj termalnoj vodi na način da pacijent sjedi u toj vodi i ljekovita tvar jednostavno preko kože ulazi u organizam pacijenta. Drugi bazen je imao srednje toplu vodu. Između ta dva dijela je bio dio sauna gdje su se mogli dovoljno i oznojiti, objašnjava Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske toplice.

S obzirom na to da se na topličkom brežuljku danas nalazi grad Varaždinske Toplice, nema dovoljno podataka o tome kako je naselje  Aque Iasae izgledalo i koliko je bilo. No, nalazište oko samog izvora iznimno je bogato.

Ovdje su istraživanja Arheološkog muzeja iz Zagreba počela još 1953. godine i trajala su do 1981. Već tada su nađeni brojni vrijedni nalazi kao što je jedinstvena skulptura božice Minerve koja se čuva u Zavičajnom muzeju Varaždinske toplice i tada su svi mislili da je to to. Kad su ponovljena istraživanja i kada se počelo istraživati oko samog izvorišta, u našem istraživanju od 2011. i 2012. našli smo više od 50 žrtvenika, reljefa, skulptura, govori viša kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu Dora Kušan Špalj

Nekadašnje rimsko naselje zbog ljekovitog je izvora, koji i danas služi za potrebe liječenja, bilo cijenjeno diljem Rimskog Carstva. Svjedoče tomu bogati nalazi žrtvenika, božica, nimfi koje su davale zdravlje, reljefnih ploča, zavjetnih natpisa posvećeni mnogim božanstvima.   

Svake sekunde na tom mjestu izvire 18 litara te blagotvorne tekućine čija je temperatura 59 stupnjeva Celzijevih. Nalazište u Varaždinskim Toplicama autentično je očuvano i jedno je od samo dva u svijetu. I danas se ondje mogu vidjeti kipovi antičkih božanstava i nimfi kojima su se stari Rimljani zahvaljivali na zdravlju.