Posjetite radionice autorskog dokumentarnog filma

Već treću godinu u Rijeci se organiziraju radionice autorskog dokumentarnog filma, koje će se od 20. do 25. srpnja održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Art-kinu Croatia i na plaži Grčevo.

U Rijeci će u povodu toga boraviti tridesetak redatelja i producenata dokumentaraca u nastajanju iz Bugarske, Njemačke, Slovačke, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Švicarske, Češke, Rusije i Hrvatske.

Radionice organiziraju riječka Udruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma (IDF), a na njima će biti 14 mentora, istaknutih europskih redatelja, producenata i filmskih profesionalaca te brojni gosti, zastupnici televizijskih kuća, distribucija i fondova, izvijestili su organizatori.

Među ostalima, dolazi Nino Kirtadze, gruzijska redateljica i glumica, čiji su filmovi osvajali brojne međunarodne nagrade, uključujući i nagradu za najbolju režiju na festivalu Sundance, nagradu Europske filmske akademije za dokumentarac te nominaciju za Oscara za glumu. Bit će tu i Jon Bang Carlsen, jedan od najinovativnijih danskih redatelja dokumentarnog filma, koji će se predstaviti u Art-kinu s filmovima "Mačke u Rigi" "Prava količina nasilja".

Mentor radionice bit će i Iikka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac "66 sezona", kao i austrijski producent Ralph Wieser koji je producirao film "Plati i ženi" te aktivističku TV seriju "Wastecooking".

Od hrvatskih autora sudjeluju nagrađivani transmedijski umjetnik Dalibor Martinis, čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku te 'crnovalovac' Lordan Zafranović čiji će se kratkometražni filmovi iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih prikazati u Art-kinu.

Institut dokumentarnog filma dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente Ex Oriente Film, a Udruga UKUS tom programu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih autorskih dokumentarnih projekata.
 
Predavanja o dokumentarnim filmovima otvorena su za javnost i održavat će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.