Pulski filmski festival - više od stotinu filmova

U Puli je počeo 62. pulski film festival kojega je otvorio ministar kulture Berislav Šipuš. Prigodom otvorenja prikazan je prvi film iz hrvatskog natjecateljskog programa - "Imena višnje" Branka Schmidta, s Nadom Đurđevskom i Ivom Gregurevićem u glavnim ulogama. U okviru festivala, koji traje do 25. srpnja, prikazat će se 12 različitih filmskih programa s više od stotinu filmskih ostvarenja.

Prvi puta u sklopu međunarodnog programa svjetsku premijeru imat će dva filma - film "Pored mene" (Srbija) redatelja Stevana Filipovića te "Streetkids United II: The Girls from Rio" (Velika Britanija, Nizozemska, Brazil) redateljice Marie Clare, priopćili su iz Pula film festivala.

Riječ je o filmovima koji su svoje putovanje po filmskim platnima diljem svijeta odlučili početi u Puli, a oba će filma prije premijere predstaviti filmska ekipa, redatelj i redateljica.


Govor Branka Lustiga na otvorenju

Bogati međunarodni program ovogodišnjega filmskog festivala u Puli sastoji se od natjecateljskoga i nenatjecateljskog dijela, programa kratkometražnih filmova "Samo kratko" u suradnji s Europskom filmskom akademijom, programa za mlade "Dizalica" i programa za djecu "Pulica".

Među odabranim filmovima u međunarodnome programu je dobitnik Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu, francuski film "Dheepan" redatelja Jacquesa Audiarda, dobitnik nagrade stručnog žirija tog festivala, film "Jastog" redatelja Yorgosa Lanthimosa, nagrađen i na drugim uglednim svjetskim festivalima, te dobitnik nagrade za režiju na Sundance festivalu, film redateljice Alante Kavaite "Ljeto za Sangalie".