Kipar s motornom pilom

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska često možete vidjeti ljude koji se bave neobičnim ili nesvakidašnjim hobijima. Čak dva takva hobija ima šumar Slavo Valjan iz okolice Karlovca.

Slavo Valjan iz Jelaša kod Karlovca ne odvaja se od motorne pile. Ona mu donosi kruh na stol, ali mu je i omiljena razbibriga. Njome rezbari skulpture od drva. Kada je prije 10-ak godina vidio betonske figure, pomislio je da se slične mogu napraviti i od drva, uzeo je motorku u ruke i sve je krenulo bez problema.

I doista, njegovu kuću krasi 60-ak skulptura. Pretežno životinje, i to baš divlje. Nekako me one najviše impresioniraju. Medvjedi, vukovi, lisice, sokolovi, orlovi…

Iako ovo radi uglavnom za sebe, mnoge je darovao, uglavnom prijateljima. Putovale su tako Slavkove figure po Europi, od Njemačke, Italije, preko Slovenije do Bosne i Hercegovine. Najviše voli hrast, a da bi od neobrađenog drva dobio primjerice sokola, treba mu samo 20-ak minuta. No kada radi veće figure, treba mu i do 4 dana – ne mogu ruke izdržat' taj tempo. Drvo mi je nekako prirodno i ne bih nikada mogao raditi to u kamenu, kaže Slavo.  Na drvo sam naučen i kako sam drvosječa, nekako mi je prešlo u gene.

A u genima su mu, kao i svakom rođenom Travničaninu, golubovi. Ima ih stotinjak. Gledanje njihova leta opušta ga nakon napornog posla. No, u drvu više od voljenih golubova voli ovjekovječiti nešto drugo. Najviše voli izrađivati sokolove ili, kako kaže, virtuoze u zraku. Iako se zbog njega poneki golub nikada ne vrati kući, Slavi će sokol i dalje ostati jedan od najdražih motiva i vječna inspiracija.