Ribička elita u Garešnici

Športsko ribolovno društvo Ilova iz Garešnice domaćin je 62. završnice kupa Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak. Deveto je to veliko ribičko natjecanje u posljednjih nekoliko godina u njihovu gradu. Svi smještajni kapaciteti u Garešnici su popunjeni, a očekuje se 300-njak sudionika.

Željku Klobučaru djetinjstvo uz rijeku Ilovu obilježilo je čitav život. Gotovo da nije proveo dan bez ribičkog štapa u rukama. A ta ljubav traje i danas. Nama ribičima nije dosadno,kaže, uz vodu, prođe vrijeme… malo razmišljaš o koječemu pa se društvo skupi… pa se ulovi ili ne ulovi, pa neko ulovi više neko manje. I onda krenu priče u kojima su uvijek one velike pobjegle. U društvu Ilova za veliko jezero vlada pravilo 'ulovi pa pusti', no ima i jezero u kojem se peca riba i nosi kući. Iako nije tako lako ribu odnijeti doma. Potrebno je znanja, ali i strpljenja. Trebaš imati i malo sportske sreće, jer kad ideš u ribolov desetak puta, a nemaš griza postaneš deprimiran. Srećom uvijek se nešto ulovi, kaže Zvonko Kovač.  Veliki ulovi pamte se godinama i o njima se govori generacijama. I kaže ovaj strastveni ribič nisu to one već poznate ribičke, ima Zvonko u svojoj kolekciji pravih kapitalaca – više somova od 15-ak kg, smuđ težak 8 kg i šaran od čak 12 kg.

A ove strastvene ribiče na jezeru će već danas zamijeniti drugi. 250 ribiča i
članova njihovih timova ovaj će vikend snage odmjeriti na završnici 62. kupa.
  Svečano otvorenje je na Trgu hrvatskih branitelja u 18 sati, a u subotu i nedjelju su sve četiri discipline u lovu udicom na plovak, na ribnjaku Skresovi i na ribnjaku kojim gospodari  društvo 'Štuka uljanik', govori Dražen Bengez, predsjednik ŠRD Ilova

Samo nekoliko minuta od centra Garešnice pravi ribički raj. Uređena su dva ribnjaka koja vrve šaranom, smuđem, deverikama i babuškama. Dok rekreativci biraju vrijeme kada će na vodu, natjecatelji nemaju te povlastice.

Za dobar rezultat potrebno je mnogo vremena i truda, ali, kad riba zagrize, sve se to zaboravi.