Kako preživjeti vrhunac toplinskog vala

Meteorolozi su za vikend najavili vrhunac toplinskog vala te za subotu i nedjelju upozorili na najveću opasnost od vrućina za cijelu Hrvatsku. Za područje Rijeke i Splita najveća opasnost prijeti od petka do ponedjeljka, a u ponedjeljak će još potrajati na području Osijeka i Dubrovnika.

Meteorolozi pozivaju građana da se drže preventivnih mjera, da se ne izlažu pretjerano suncu, te da prostore u kojima borave rashlade kima-uređajima ili noćnim zrakom, čime mogu znatno smanjiti opasnost od vrućina.

Liječnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo također su donijeli niz preporuka kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina. Pokušajte rashladiti organizam prirodnim sredstvima.

Visoke temperature pogoduju brzom razmnožavanju bakterija u hrani pa posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom skladištenju, pripremi i konzumiranju namirnica.

Također, nemojte zaboraviti na svoje kućne ljubimce. I životinje tijekom velikih vrućina trebaju više pažnje.

Najava upozorenja koje su meteorolozi objavili omogućena je istraživanjima dugotrajnih povezanosti temperature zraka i smrtnosti, na temelju kojih se za svaku pojedinu klimatsku zonu određuju kritične razine temperature zraka.

Voditeljica Službe za klimatološka istraživanja i primijenjenu klimatologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda Ksenija Zaninović vodila je istraživanje o utjecaju toplinskih valova na smrtnost u Hrvatskoj, koje je poslužilo da se za svaku regiju odrede granične vrijednosti, te prognozira i najavi približavanje toplinskog vala, poput onoga najavljenog za vikend.

Na temelju analize statističkih podataka za 26 godina ( od 1983. do 2008.), utvrđeno je, primjerice, da umjerena opasnost za Osijek nastupa kada maksimalna dnevna temperatura dosegne 35,2° C, velika opasnost pri 36,7° C, a vrlo velika opasnost kod maksimalne dnevne temperature od 38,8° C.

Istodobno, umjerena opasnost za Zagreb nastupa kod maksimalna dnevna temperatura pređe 33,7° C, velika opasnost kod 35,1° C, a vrlo velika kod 37,1° C. U Splitu umjerena opasnost nastupa kad temperatura dosegne 33,9° C, velika kod 35,1° C, a vrlo velika kod 36,7° C.