Proba 'Elementarnih čestica' uz stroge sigurnosne mjere

Na Lovrijencu večeras stroge sigurnosne mjere. Probe Elementarnih čestica - predstave kontroverznoga francuskog pisca Michela Houellebecqa, koja je proglašena sigurnosnim rizikom, osigurava policija. No straha, čini se, nema među publikom, koja je za predstavu iskazala golemo zanimanje. Traži se ulaznica više.

Redatelj predstave Ivica Buljan rekao je kako se glumačka i produkcijska ekipa osjećaju sigurni zahvaljujući policajcima koji osiguravaju događanja vezana uz predstavu. 'Prva adaptacija predstave napravljena je u Berlinu, tri godine nakon što je objavljen roman, u Njemačkoj je dosad izvedeno barem pet do šest verzija, a napravljena je i filmska verzija, a da ne govorimo o Francuskoj odakle je autor. Ni u jednom trenutku kazališno djelo nije povezano s autorovim uvjerenjima. To se u civiliziranim zemljama nauči u osnovnoj školi', rekao je Buljan.

Ravnateljica dramskog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac istaknula je kako se oko 'Elementarnih čestica' dogodila pandemija širenja straha'. 'Da nije došlo do toga, a to je nešto najgore što se može događati u jednom društvu, ja bih vam rekla da se napokon netko sjetio osigurati i umjetnike, a ne samo nogomet', našalila se Gotovac te dodala kako je interes publike za predstavu velik.

Roman Elementarne čestice kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen je 1998. godine i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva.

Buljan 'Čestice' postavlja prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar. Dramski ansambl predstave čine Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.