Ivan Skeledžija - najbolji maturant

Ivan Skeledžija, maturant zagrebačke 15. Gimnazije, ili popularnog MIOC-a, dobitnik je nagrade "Marin Soljačić". Taj hrvatski znanstvenik odlučio je svake godine najboljeg maturanta nagraditi s 5.000 dolara.

Najbolje riješen test i iz matematike i iz fizike na višoj razini i uz to najbolje riješen test iz hrvatskog jezika također na višoj razini - formula je koja se tražila za nagradu "Marin Soljačić". Ivan ju je pronašao. Sad ga, kaže, svi zovu. I, naravno, pitaju što će s 5.000 dolara. Razmišljao sam malo na štednju, nešto ću kupiti za sebe, potrošit će se, rekao je Ivan.

Četiri godine u MIOC-u prošle su mu brzo, ali i naporno. Budući da je iz Jastrebarskog, svaki dan se budio u 6 i busom u Zagreb. Zna da je i Marin Soljačić išao u 15. Gimnaziju; zahvalan je što je tako impresivan znanstvenik odlučio dati ovakav poticaj maturantima. Ivan će upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Iako su mu matematika i fizika u malom prstu, ne daje instrukcije. Ne vidim se kao profesor, teško mi je nekom ponavljat istu stvar pet ili šest puta, dodaje Ivan.

Ivan će maturu svakako pamtiti cijeli život. I da, uz sva ta 100-postotna rješenja ispita, zanimljivo - na engleskom je bod izgubio baš na - famoznom eseju!