Šurlice – krčki specijalitet

Naši su stari pripremali tjesteninu od biranih sorti pšenice te ju ovisno o mogućnostima oplemenjivali jajima, a za prilog ili 'contorno' poznatom krčkom janjetinom ili plodovima mora, svježim ili sušenim. Tako su šurlice, komadić tijesta rukama oblikovan oko pletaće igle i jagnjeći žgvacet s dodatkom ribanog ovčjeg sira postali neizostavni obrok svih naših svadbi, krštenja i velikih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka. Da je to jelo sraslo sa nama vidljivo je i iz raznolikosti imena koji se daju istom obliku: šurlica kao opće prihvaćeni pojam u Vrbniku, šurle u romaniziranom gradu Krku ili valjcić u Baški.

Ekipa Dobrog jutra bila je u Vrbniku na Krku i doznala od kuharice Petre Malatestinić kako se rade šurlice.

Za šurlice su vam potrebni:

Brašno
Voda
Jaja
Ulje ili mast
Malo soli

Na 1 kg brašna trebat će vam 500 ml vode, jedno jaje, a možete dodati još i jedan žumanjak, žlica masti ili ulja (običnog ili maslinovog) i naravno malo soli.
Zamijesite tijesto da bude glatko i relativno tvrdo. Izrežite na kockice koje 'motate' oko štapića (za ražnjić) ili pleteće igle. Kada dobijete šurlicu dužine 5 – 8 cm, izvucite štapić i šurlica je gotova.
Šurlice malo prosušite i skuhajte ih kao i svaku drugu tjesteninu u slanoj vodi.

Nekada su se šurlice jele s janjećim goveđim gulašom, a danas se poslužuju s raznim umacima. Na koje sve načine možete danas jesti šurlice možete vidjeti ako svratite na Dane šurlica koje do 19. srpnja traju u Vrbniku. Više o tome govorila je Sanja Polonio, organizator manifestacije.