Quattro Obbligato – jedini orguljaški duo u Hrvatskoj

Od brojnih glazbenih instrumenata, Elizabeta Zalović i Mirta Kudrna zaljubile su se baš u orgulje. Taj nepopularni instrument njih je osvojio na prvo sviranje. Orgulje su ih spojile u orguljaški duo pa su tako danas one jedini takav sastav u Hrvatskoj.

Elizabeta Zalović je docentica sam na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu na Institutu za crkvenu glazbu gdje predaje orgulje kao i njena kolegica Mirta Kudrna. Prije 9 godina odlučile su udružiti prste i početi svirati pod imenom Quattro Obbligato. Bile su tada, i do danas ostale, naš jedinstveni orguljaški duo. Orgulje su, kažu, uistinu poseban instrument, velikih mogućnosti, ali i svirački izazov. Jer ne postoje iste orgulje pa im je svaki nastup utoliko i novi izazov

Iza njih je mnogo nastupa: u  Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji. Sviraju na koncertima, ali i snimaju. Nedavno su objavile album Gaudium Mysticum na kojem je sedam skladbi domaćih kompozitora (Stjepan Šulek, Petar Obradović, Franjo Lučić i Anđelko Klobučar) do sada neobjavljenih, što je i predmet njihovog istraživanja. One su skladbe pronašle, uvježbale i sada su sretne što ih mogu prezentirati hrvatskoj javnosti.

Želja im je popularizirati orguljašku glazbu, a već imaju razrađeni plan kojim će to uskoro pokušati ostvariti. Premda se samo od koncerata ovakve glazbe ne može živjeti, one svoj instrument ne bi mijenjale ni za jedan drugi.