366 sorti ruža iz cijelog svijeta

Josip Rogin pravi je stručnjak za ruže. U bogatom ih ružičnjaku ima iz cijelog svijeta, a mnogim je dao i ime. Ekipa Dobrog jutra posjetila je Josipa i njegove ruže.
 
Josip za sebe kaže da ima pet minuta radnog staža i 50 godina godišnjeg odmora. Teško hodam i teško se krećem i penzije nikad ne bum imal! A tako mi je pao grah! Bolje reći: tako mu je pala ruža! Taj mistični cvijet iz pjesama, ljubavnih izjava, na koji mirišu kraljevski dvorci, ali i domovi skromnika. Baš poput doma Josipa Rogina, novinara, književnika, satiričara, vrtlara i našega najpoznatijeg kreatora novih sorti ruža. Imam 366 sorti ruža, iz jedanaest vremenskih zona, od toga su 23 vrste hrvatske ruže.

15 godina Josip radi na knjizi o ružama, ali još ne zna kada će biti gotova. No, nije to njegova jedina knjiga o ružama. Iz nekih već odavno uče studenti poljoprivrednih fakulteta. Kad se spusti magla nad Dumovec i kada je tu debelo blato, onda mi zatreperi literarna žica i idem pisat' nešto, pišem sve književne žanrove. Zapravo on diktira, a supruga Ana piše! I tako već više od pola stoljeća! Okruženi ružama i knjigama! Proći s Josipom kroz raskošan ružičnjak više je od obične šetnje, zapravo, uz njegove priče koje usput priča obiđete cijeli svijet!

U ruže se zaljubio još u djetinjstvu. Posebno u jednu koja kao da je u međuvremenu nestala ili se pretvorila u neku drugu ružu. Božje čudo vratilo ju je u njegov život, misli Josip. Tu, u mom vrtu, nastala je prekrasna ruža, ružičasta iz mog djetinjstva, valjda stojim dobro gore pa mi se vratila ruža… Zabilježio sam je, fotografirao i ući će u knjigu. Nazvao sam je Katarina Zrinska.

Svaka Jožina ruža ima ime: James Dean, Marlyn Monroe, no priče o onima manje zvučnog imena mnogo su zanimljivije... Moja draga ruža zove se Karla, bio sam zaljubljen u jednu Karlu, ali Marko je bio brži…

Karla ne zna što je propustila! Ali zato njegova Ana ne propušta nijedan dan s ružama! Mazi ih i pazi, a za vikende ih slaže u buketiće za prodaju na zagrebačkim tržnicama. Počesto teška srca, ali svaka kuna dobro dođe, a s druge strane: uljepšati nečiji dan ovim posebnim ružama jednostavno je – neprocjenjivo!