Stonske zidine, nakon Kineskog zida, najdulji su sačuvani fortifikacijski sustav

Veličanstvene Stonske zidine, nakon Kineskog zida, najdulji su sačuvani fortifikacijski sustav na svijetu i poznata turistička atrakcija. Zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine, dobivaju sve atraktivniji izgled. Godišnje ih posjeti i do 50 tisuća posjetitelji, a novost je i upravo dovršena obnova najveće tvrđave Veliki kaštio. Posjetitelji je mogu obići, a uskoro će u nju i novi sadržaji.

Stonske zidine, bez ikakve sumnje, jedan su od najvećih onodobnih graditeljskih projekata. Izvorna dužina ovog impozantnog obrambenog sustava iznosi čak 7000 metara, a sastoje se od zidina Stona i Malog Stona, te Velikog zida s trima tvrđavama.

Na zidinama i tvrđavama nalazi se čak 10 okruglih i 31 četvrtasta kula te 6 polukružnih bastiona. Ovaj impresivan kompleks gradio se i dograđivao gotovo četiri stotine godina. Njegova obrambena uloga trajala do početka 19. stoljeća, a graditeljska i kulturološka vrijednost upisala ga je u povijest svjetske baštine za sva vremena.

Stoga ne čudi da ovu hrvatsku ljepotu dolaze vidjeti posjetitelji sa svih strana svijeta. Nakon obilaska, oduševljeni su očuvanošću, ljepotom zidina i pogledom koji se s njih pruža.