Premijera predstave "Weltschmertz" inspirirane pjesmama Ekatarine Velike

Predstava "Weltschmertz" inspirirana pjesmama beogradske grupe iz 80-tih Ekatarine Velike (EKV) premijerno je u srijedu prikazana u bivšoj tvornici Rikard Benčić u Rijeci.

Glazba Ekatarine Velike u predstavi se ne izvodi, ali se koriste glazbeni citati i stihovi te grupe, kao i tekstovi članice grupe Margite Stefanović Magi objavljeni u knjizi "Osećanja O. Sećanja" Lidije Nikolić.

Naziv predstave referira se na stih "Ti si volela moj Weltschmertz" iz njihove pjesme "Radostan dan".

Predstava "Weltschmertz" nastala je u koprodukciji riječke skupine TRAFIK - Tranzicijsko-fikcijskog kazališta i HNK Ivana pl. Zajca. Autor koreo-režije i jedan od izvođača je Žak Valenta, a suautori i drugi izvođači su Mila Čuljak, Toni Flego, Maja Katić, Alen Liverić, Josip Maršić i Iva Nerina Sibila.

Prostor je oblikovala Lara Badurina, koja je i autorica dijaprojekcija, skladatelj je Josip Maršić, pomoćnik redatelja Denis Kirinčić, a kostimografkinja Lara Karlavaris.

Kako je najavljeno uoči predstave,  poetika te glazbeno i umjetničko djelovanje EKV-a polazna su točka ovog kazališno scenskog rada i inicijalna inspiracija za otvaranje različitih aspekata sudbine umjetnika i zajednice na postjugoslavenskom prostoru, 20 godina nakon raspada grupe.

Predstava će se u sklopu Riječkih ljetnih noći izvesti 16. i 17. srpnja.