Čudesni svijet kukaca

U Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin čuva se jedinstvena zbirka najvećega varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa tog odjela. On je Franjo pl. Košćec, a u muzeju se nalazi sve ono čemu je posvetio život. Kukci su bili njegova velika strast i ljubav.

U samom srcu Varaždina, na Franjevačkom trgu smještena je klasicistička palača Herzer. A u njoj Etnomološki odjel Gradskog muzeja, jedinstven u Hrvatskoj. Specijalizirani Entomološki odjel nastao je zahvaljujući dugogodišnjem radu, sakupljačkom i, mogu reći, znanstvenom i stručnom varaždinskog profesora Franje pl. Košćeca. Radio je početkom 20. stoljeća i do kraja, do duboke starosti, bio je aktivan, do 1962. godine, objašnjava nastanak odjela muzejska savjetnica Antica Bregović, dipl. ing. biol.

U muzeju je i njegov radni prostor kojim se koristio samo kada nije bio na terenu; dakle - rijetko. Jer Franjo pl. Košćec je svojim sakupljačkim radom obuhvatio sve redove kukaca. Ponajprije je radio na obalama Drave koja je od Varaždina udaljena samo 3 km, a ljeti, kada je imao malo više vremena, radio je na Ravnoj gori, Ivančici, Trakošćanu, dakle odlazio je vlakom uglavnom u zapadni dio županije.

Na Etnomološkom odjelu izloženi su i specijalizirani instrumentarij te lovne posude, razne kutijice u kojima je sakupljao kukce. One sada čine zbirku od 500-tinjak primjeraka povijesne ambalaže kutija šibica, cigareta, lijekova. Ostavio je s jedne strane entomološku zbirku, a s druge zbirku instrumentarija, crteža, zbirku stare ambalaže, zbirku školskih udžbenika, što sve svjedoči o vremenu u kojem je radio. Osim što je Franjo pl. Košćec sakupio gotovo 85% vrsta kukaca varaždinskog područja, vodio je brigu i o prepariranju, tj. estetici izlaganja prikupljenih primjeraka. Zahvaljujući tomu, u muzeju se može vidjeti oko 4,5 tisuća primjeraka, među kojima ima i vrlo rijetkih. Jedan od najatraktivnijih izložaka je ličinka gusjenice mrtvačke glave – dužina od 12-ak cm svrstava ga u najveće na našem području.

Ako vam samo razgledavanje nije dovoljno, detaljnije informacije o izlošcima možete dobiti preko pametnog telefona. Nastavak šetnje dovest će vas do još jednog čuda moderne tehnologije. Ono će vam pak otkriti kako se glasaju pojedine žabe, kukci ili ptice. U muzeju se možete zadržati satima i tako u zatvorenom prostoru uživati u bogatstvu i ljepoti prirode.