Znate li kako su se nekada širile informacije?

Vrijeme je digitalizacije, interneta te smo gotovo svakodnevno zatrpani mnoštvom informacija kojih je dobar dio nepotreban. No, katkad se zapitamo kako su nekada, još prije II. svjetskog rata, važne vijesti stizale do ljudi u selima? Zorno su to prikazali Moslavci manifestacijom 'Zapovijed pod lipom'.

Zvuk trube poziva mještane Gornjeg Miklouša pokraj Čazme da se okupe ispred crkve sv. Nikole kako bi čuli najnovije informacije. Godina je 1938. i seoski starješina objavljuje prvo one najvažnije – ondašnjih vojnih vlasti, primjerice ovu: Obavještavaju se vlasnici konja, opreme i prijevoznih sredstava na području općinskog poglavarstva Čazma da će se dana 26. srpnja ove godine vršiti pregled konja opreme i prijevoznih sredstava na općinskom sajmištu u Čazmi.

Predstečajna nagodba tada je bila nepoznanica. Ne znamo je li se tada komu opraštao porezni dug. No, onaj iz sljedeće obavijesti tih godina nije bio te sreće, pa je oglašena i javna dražba. Za prodaju jedne krave, crveno-šare, 8 godina stare, vlasništvo Papić Nikole, Gornji Miklouš 32, radi neplaćenog dužnog poreza. Dražba će se izvršiti na licu mjesta.

Ako je tko mislio da se tih godina u Moslavini, kada su glavni alat bili motika, kosa i srp, nije pazilo na izgled okućnica i održavanje javnih površina, prevario se. Na vrijeme je na 'oglasnom prostoru' objavljena vijest: U idućih 15 dana izvršit će se pregled puteva i  živica od strane općinskoga načelnika.

Za neuredne je slijedila kazna, kaže 'Zapovijed pod lipom', manifestacija koju su Moslavci iz Gornjeg Miklouša oživotvorili prije 41. godine. Prema zapisu iz 1938. članovi KUD-a 'Sloga' pripremili su isječak iz života tadašnjeg Miklouša. Nakon Zapovijedi pod lipom seoski je starješina dijelio pristiglu poštu, a poslije se krenulo razveseljavati, ali uz upozorenje mladima. Takav običaj mi stariji zahtijevamo i mladi moraju slušat: dok sunce za goru, mladi u dvoru! Nema više dok je mrak da oni budu vani, moraju it' doma.

Vidjela se ovdje i raskoš izvornoga folklora ne samo iz Moslavine nego i iz Karlovca i susjedne Slovenije. Koliko su u tome domaćini uspješni svjedoči i to da je ženski vokalni sastav KUD-a 'Sloga' lani na državnome natjecanju  Hrvatskog sabora kulture pobijedio u kategoriji izvorne pučke glazbe.