Što sve trebate znati o svom klima-uređaju

Visoke temperature i sparina prisilile su nas da uključimo klima-uređaje.
No, jesu li oni spremni za to?

Prije uključivanja klima-uređaja preporučeno je obavljanje servisnog pregleda iz zdravstvenih i tehničkih razloga. Zdravstvenih, jer je sastavni dio servisnog pregleda dezinfekcija unutrašnje jedinice kako bi se uklonile i spriječilo nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama. Tehnički razlozi redovitog servisa kontrola su količine rashladnog medija freona te kontrola čistoće lamelarnog izmjenjivača topline. Time se osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja te niža potrošnja električne energije, postiže se ušteda energenta i produljuje radni vijek uređaja.

Ako nije obavljen servisni pregled korisnik svakako treba provjeriti čistoću filtara i po potrebi ih očistiti, provjeriti baterije u daljinskom upravljaču, je li uređaj uključen u struju, a po uključenju provjeriti otječe li kondenzat kamo treba.

No ni korištenje servisiranih, posve ispravnih klima-uređaja nije posve bezopasno. Ako klima puše u glavu, oči, vrat ili trbuh, može izazvati i neugodne zdrastvene smetnje, poput konjuktivitisa, ukočenosti, prehlade i glavobolje. Osobe koje nose leće mogu imati problema s vlaženjem oka i promjenama na sluznici oka. Stoga, pri ugradnji treba paziti da unutarnja jedinica bude na mjestu gdje će najmanje puhati po ljudima, kućnim ljubimcima i biljkama. Mana može biti i buka, ali s novim uređajima ona je zapravo minimalizirana.

Medicinska struka preporučuje da temperatura u zatvorenim prostorima po ljeti bude 26 ± 2°C, a vlaga 50 ± 5%. Razlika između vanjske i unutarnje, klimatizirane, temperature ne bi smjela biti veća od 5 do 7°C.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska  savjete za pravilno korištenje klima-uređaja dali su Ivica Hunić, certificirani serviser za klima tehniku i dr. med. Vesna Rogan Ćuš, liječnica obiteljske medicine: