49. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

U Zagrebu je 15. srpnja počela 49. Međunarodna smotra folklora posvećena Dubrovačko-neretvanskoj županiji čija je kulturna baština obilježena stoljetnim utjecajima s mediteranskih i europskih prostora te povijesnim okolnostima nekadašnje Dubrovačke Republike.

Uz dubrovačke, na Smotri sudjeluje i šest društava iz drugih krajeva Hrvatske (iz Buševca, Glogovca, Nove Rače, Starih Mikanovaca, Strmca i Šestina). Pridružili su im se sudionici iz Francuske (Baskije), Makedonije, Njemačke, Portugala i Španjolske, a nastupaju i hrvatski iseljenici iz Kanade te ansambli iz Iraka (Kurdistana), Kosova i Perua.

Program Smotre traje pet dana, od 15. do 19. srpnja, a uključuje scenske priredbe, radionice, koncerte i izložbu. Scenske priredbe održavat će se na dvije pozornice: na Trgu bana Jelačića i u Gornjem gradu na pozornici Gradec, gdje nakon večernjih nastupa slijede plesne radionice u kojima sudjeluju izvođači i publika.

15. srpnja na Trgu bana Jelačića nastupili su sudionici manifestacije iz Hrvatske (Glogovac), Španjolske (Zaragoza), Francuske i Iraka. U Etnografskom muzeju Zagreb otvorena je izložba "Baština Dubrovačko-neretvanske županije", a počele su radionice o glazbalima, nakitu, proizvodnji svile i odijevanju u dubrovačkom području. Za zainteresirane polaznike organizirane su plesne i glazbene radionice u gornjogradskoj gimnaziji, a mogli su poslušati i koncert pučke crkvene glazbe u crkvi sv. Katarine.  

Program 15. srpnja zaokružio je koncert etnoglazbe: „Ethno na putu u Hrvatskoj” u kojem su posjetitelji mogli uživati od 20 sati na Trgu bana Jelačića. Ovaj koncert Međunarodna smotra folklora već niz godina priprema zajedno s ljetnim etnoglazbenim kampom Ethno Croatia Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, a koji je dio mreže istovrsnih kampova u Africi, Australiji i Europi. U Ethno Croatia 2015. sudjelovali su glazbenici iz Belgije, Danske, Engleske, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Škotske, Švedske i Tunisa.