Protiv suše u vrtu borite se malčiranjem

Frano Ridjan posjetio novo uređenu zelenu oazu Gradskog vrta Savica i zavirio u edukativnu vrtnu parcelu na kojoj se održavaju različite radionice na temu vrtlarenja za korisnike vrtnih parcela svih deset gradskih vrtova i sve ostale zainteresirane građane. Edukativne radionice provode se sukladno iskazanom interesu korisnika vrtnih parcela i uz stručnu potporu Agronomskog fakulteta.

Profesorica sa Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta Zagreb prof. dr. sc. Vesna Židovec pokazala je kako se malčira vrt.

Malčiranje
je pokrivanje površine tla materijalom koji može biti organskog ili anorganskog porijekla. Na taj se način sprečava rast korova, zadržava vlaga u tlu i regulira temperatura tla. Ako su svom vrtu imate dovoljno organskog otpada (primjerice pokošenu travu), onda u svom vrtu imate sve što vam je potrebno za dobar malč.


Zeleno jutro vrtlarski je projekt emisije Dobro jutro, Hrvatska. Ekipa emisije voli raditi u vrtu, oko zemlje, pratiti teme iz područja vrtlarstva, da bi u tome bili uspješni trebaju pomoć gledatelja. U emisiji su uvijek dobrodošli mali i veliki vrtlari koji s velikim užitkom obrađuju svoj komadić zemlje te nude ideje za njihovo uređenje. Ako ste i vi među njima javite se redakciji  na dobro_jutro@hrt.hr ili pišite na adresu:


HRT – 'Dobro jutro, Hrvatska'
Za 'Zeleno jutro'
Prisavlje 3
10 000 Zagreb