Obitelj uspješnih streličara

Domagoj, Ivana i Dubravko Buden. Sin, kći i otac. Osim obiteljskih veza povezuje ih i zajednička ljubav pram streličarstvu. 

Ja sam se počela bavit streličarstvom 1996. Uvijek sam htjela biti individualac i zanimala sam se individualne sportove. Tata se jedan dan pojavio sa lukom koji je,  naravno, bio prevelik za mene, nisam mogla probati nego samo gledat njega. Brat i ja smo nakon nekog vremena počeli malo 'pucati' u dvorištu i jedan dan sam rekla da želim svoj luk. Eto tako je nekako počelo, prisjeća se Ivan Buden.

Počeo sam se bavit streličarstvom prije 9,5 godina. Sestra je bila razlog zato jer je počela putovati po cijelom svijetu i jednostavno sam i ja htio putovati i svidjelo mi se na kraju, priča njezin brat Domagoj.

Krenuli su s početničkim lukom i došli do puno moćnijeg oružja - složenog luka, za koji kažu da je sam vrh opreme u svijetu. 
Strijele teške od 20 do 22 g postižu brzinu od 70 do 90 m/s, luk je težine oko 4,5 kg. Natežete silu od 27,5 kg, imate pravo pogreške od 0,6 mm onda ste u desetki. Sve ostalo je izvan desetke, objašnjava njihov otac Dubravko.
Rijetko kada Domagoj i Ivana ispucaju izvan mete. S natjecanja, bilo ono Europsko ili Svjetsko, većinom se vrate s medaljom.
 
Ivana je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom field prvenstvu, srebro na Svjetskom metnom prvenstvu, zlato na Europskim prvenstvima u field streličarstvu i u dvorani ekipno. Domagoj se nedavno iz Amerike vratio sa Svjetskog juniorskog prvenstva s broncom oko vrata. Tata im je trener pa se možda i u tome krije tajna njihovih uspjeha.

Mentalno je ovaj sport iznimno zahtjevan i fizički naporan. Brat i sestra Buden tijekom jednog dana ozbiljnog treninga 'povuku' i do 10 tona. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila ih je na jednom treningu: