'Le Plesnjak' na zagrebačkom 'Jelačić placu'

Zagrebački Trg bana Josipa Jelačića (Jelačić plac) 14. srpnja postao je veliki plesni podij. U 19.30 počeo je Le Plesnjak (Francuski plesnjak) u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rande-vous, koji traje do rujna.

Za plesnu atmosferu pobrinuo se poznati francuski plesač Nicolas Quesnoit i bend Les Balochiens. Francuski plesnjak organizira se baš 14. srpnja povodom velikog francuskog državnog praznika kojim se obilježava pad Bastillle i početak Francuske revolucije 1789. godine, te slavi ujedinjenost i solidarnost svih građana. Le Plesnjak se na zagrebačkim ulicama održava po prvi put po uzoru na tradiciju njegovanu u Parizu, ostalim gradovima Francuske, ali i na ulicama širom svijeta, gdje se pad Bastille slavi organiziranim zabavama poput koncerata i plesnjaka.

Nicolas je sve okupljene građane i posjetitelje Zagreba podučio plesnim koracima uz ritam starog Pariza. Uslijedio je koncert francuskog benda Les Balochiens koji se pobrinuo da glazbom tipičnom za ovakva slavlja stvori izniman plesni ugođaj na otvorenome. Čuli su se hitovi francuske šansone, tipični francuski zabavni plesovi, ali i poznati ritmovi od valcera pa sve do tanga.

Cijeli događaj najavili su u Dobrom jutru Nicolas i njegova plesna i životna partnerica Ksenija Plušćec Quesnoit i Frederic Germain, ataše za administrativnu i europsku suradnju Francuskog instituta.